Narratieve benadering (oefening: wat drijft mij)

Wat drijft mij.

Stel je voor; je bent een wijze, oude man of vrouw geworden. Je bent tachtig of negentig of wel honderd jaar. Oud, grijs, gebogen en wijs. Je zit in een lekkere leunstoel bij de openhaard in je eigen huis. Het is avond, buiten is het donker. Het is stil om je heen. Af en toe knettert er een houtblok, verder hoor je niets. Je mijmert wat voor je uit en denkt terug aan het leven dat achter je ligt. Je kijkt terug op een mooi, voldaan leven. Je hebt alles gedaan wat je wilde doen. Je hebt bereikt wat je wilde bereiken, uitgeprobeerd wat je wilde ervaren. Je hebt eruit gehaald wat je eruit wilde halen. Je hebt misschien wel tegenslagen gehad, maar je hebt ze overwonnen en bent er rijker van geworden. Je hebt, kortom, je leven ten volle geleefd.

Je mijmert zo verder en laat dit gelukkige leven de revue passeren

· Wat heb je gedaan in je leven?

· Wat zijn de belangrijkste mijlpalen?

· Waar kijk je met trots op terug?

· Waar kijk je voldaan op terug?

· Wat heb je geleerd?

· Wat heb je nagelaten?

· Wat heb je overwonnen?

· Wat zou je anders hebben willen doen?

· Met wie heb je je leven gedeeld?

· Waar zul je om herinnerd worden?

Als je zo, rustig je hele leven hebt overdacht, laat je het langzaam los en kom je terug naar het hier en nu. Gebruik de inzichten als leidraad om je wensen te formuleren die je hebt ten aanzien van je huidige leven.

Geplaatst in oefeningen en opdrachten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*